Tilbage til cases

Kulturværternes digitale bro til stærkere fællesskaber

Af Ida Borch, kommunikationschef i Evryone Group

Casen belyser ambitionerne for appen AKF Fællesskab, der bygger på Wicomicos teknologi. I Kirkebjerg Søpark er det blevet en løsning, hvor fysisk og digitalt fællesskab skal gå op i en højere enhed, blandt andet ved at kulturværter inviterer det omkringliggende samfund med ind i Kernen og appen.  

Fællesskaber skaber tryghed og trivsel

AKF’s direktør, Ino Dimsits, er ikke i tvivl om, hvorfor fællesskaber er en kerneopgave i ejendomsudvikling. "I en tid, hvor ensomhed og manglende tilknytning til lokalsamfundet fylder for mange mennesker, er vi nødt til at gentænke, hvad det betyder at bo," siger han. "Vi bygger ikke kun lejligheder – vi bygger hjem og fællesskaber. Når vi lykkes, skaber vi tryghed, trivsel og en højere livskvalitet for beboerne."

Denne ambition er ført ud i livet i den nye bydel Kirkebjerg Søpark i Brøndby. Med kulturhuset Kernen som fysisk omdrejningspunkt og appen som digital rygrad har AKF skabt et økosystem, der både inspirerer og inviterer til deltagelse.

"Det er hele tanken bag AKF Fællesskab appen," forklarer Jesper Scheuer, CEO i Wicomico. "Vi har designet en løsning, der gør det enkelt at deltage og samtidig skaber en teknologisk struktur, som AKF kan bygge videre på – uanset hvilken ejendom eller område det gælder."

Kernen er et lokalt kulturhus, der tilhører AKF og ligger centralt i den nye bydel Kirkeberg Søpark. Faciliteterne i huset er åbne for alle – og i det øvrige lokalområde. Booking af fx Orangeriet sker let gennem AKF Fællesskab appen, som AKF har udviklet i samarbejde med Wicomico (Foto: Wicomico).

Kulturværternes afgørende rolle

Det fysiske fællesskab i Kirkebjerg Søpark er tæt knyttet til Kernen og dens to kulturværter, Andrea Ricketts og Cecilie Paulsen. Andrea beskriver det sådan: "Vi ser os selv som brobyggere. Vi hjælper med at skabe relationer mellem beboerne og fungerer som et kontaktpunkt til AKF."

Kulturværterne arbejder tæt sammen med beboerne for at gøre fællesskaberne levedygtige. "Vi hjælper med at sætte ting i gang, men vores mål er, at beboerne selv skal tage ejerskab," siger Cecilie."Det handler om at skabe strukturer, hvor fællesskabet kan blomstre, også når vi træder et skridt tilbage."

Derfor arbejdes der todelt med fællesskaber – både inden for og uden for Kernen. Andrea forklarer: "Vi arbejder med faciliterede events, men også målrettet med at skabe brugerdrevne aktiviteter. Der skal være plads til, at grupper kan mødes omkring en fælles aktivitet på egen hånd, samtidig med at vi hjælper med at skabe rum og samle beboere og brugere om aktiviteter, som de efterfølgende selv driver videre."

Andrea og Cecilie har begge læst performancedesign på RUC og kommer med flere års erfaring inden for projektledelse i de rum, hvor fællesskaber skal opstå og trives. Deres tilgang bygger derfor på en forståelse for, hvordan fællesskaber bedst kan skabe liv og tilhørsforhold. Andrea uddyber: "De faciliterede aktiviteter skal sørge for, at der altid er et vist aktivitetsniveau af en vis kvalitet, men udenom skal det brugerdrevne liv blomstre. Det er i balancen mellem det faciliterede og det ikke-faciliterede, at fællesskabet virkelig kan trives."

Eksemplerne er mange, og ofte udspringer de brugerdrevne fra eksisterende foreninger. En beboer, der i forvejen var medlem af Repair Café Danmark, har startet en lokal Repair Café, der nu trækker folk fra hele Brøndby. Et andet initiativ, Grønne Nabofællesskaber, er også opstået gennem samarbejde med en lokal beboer. Til de faciliterede hører koncerter, events og strategiske samarbejder, for eksempel med kommunens kulturafdeling, blandt andet om mulige samarbejder med den lokale musikskole om koncerter og lån af øvelokaler.

Repair Cafe, Grønne Nabofællesskaber, stenmaling, yoga, kor, fællesspisning – alt det, som fællesskaber kan samles om, kan de samles om i Kernen i Kirkerbjerg Søpark. Information om hvem-hvad-hvor sker via AKF Fællesskab appen (Foto: Wicomico).

Med AKF Fællesskab-appen har de fået et digitalt rum, de skal møblere med mennesker og aktivitet; grupper, arrangementer, foreninger, klubber, bookinger af fælles faciliteter og meget mere.

I disse første år af AKF Fællesskabs levetid har de inviteret Kirkebjerg Søparks beboere ind i appen i etaper, mens nye beboere automatisk får en AKF Fællesskab-profil ved indflytning. Samtidig inviterer de løbende det omkringliggende samfund med ind i appen, sådan at fællesskabet rundt om Kernen bliver en naturlig del af hele lokalområdets liv. Et liv, der står på skuldrene af den stærke foreningsånd, der i forvejen findes i Brøndbyog på Vestegnen.

Appen som kultur-katalysator

AKF Fællesskab er tænkt som en katalysator for samarbejde, dialog og engagement. Den skal afspejle AKFs værdigrundlag, der ideologisk er forankret i en stærk fællesskabsorientering. Historisk med afsæt i arbejderbevægelsen og i dag med fokus også på bæredygtighed. Både i forhold til miljøet mennesker imellem, og i det byggede miljø. Deres fokus på det byggede miljø har betydet, at AKF vandt Årets Bæredygtighedspris til EJENDOM2024s topmøde.

En central værdi hos AKF er ordentlighed. Kulturværterne ser det derfor også som en del af deres opgave at sikre, at denne ordentlighed afspejles i tonen i AKF Fællesskab. Den skal, ifølge Cecilie og Andrea, være både venligere og mere løsningsorienteret end den man kan finde i grupper i offentlige sociale medier, der findes parallelt med AKF Fællesskab. Værterne har erfaret, at nogle beboere begynder at vælge de lokale Facebookgrupper fra til fordel for AKF Fællesskab.

En del af kulturværter Andrea Ricketts (tv) arbejde er at mødes med beboerne og drøfte nye initiativer, der kan være med til at forstærke det indbyrdes fællesskab (Foto: Wicomico).

Med en profil på AKF Fællesskab kan alle – både beboere i Kirkebjerg Søpark og folk fra det omkringliggende samfund – bruge appen til at booke fælles faciliteter som Orangeriet, arrangere fællesmiddage, oprette events og dele ressourcer med hinanden. Andrea uddyber: "Noget af det mest positive er, hvor meget appen bliver brugt til at dele og bytte ting samt hjælp hinanden med svar på alskens spørgsmål. Fordelen ved det er, at det starter samtaler og knytter folk tættere sammen. Det gør, at det bliver lettere at bede nogen holde øje med sine børn på legepladsen og mere naturligt at vinke til genboen på altanen overfor."

Processen kræver både tålmodighed og fleksibilitet fra kulturværterne. Cecilie forklarer, hvordan beboerne ofte har brug for et skub i den rigtige retning: "Vi arrangerer workshops og idéudviklingsmøder, hvor vi hjælper dem med at starte grupper og initiativer. Når først de er i gang, ser vi ofte, at de selv driver det videre."

Ifølge Jesper Scheuer er dette en del af appens styrke: "Platformen skal både understøtte praktiske behov og samtidig fremme de små interaktioner, der i sidste ende bygger fællesskaber. Det er ikke en erstatning for det fysiske møde, men en forlængelse af det.

Indholdet i AKF Fællesskab kan også tilgås fra Wallboxen – den interaktive fællesskærm – som hænger centralt i Kernen (Foto: Wicomico).

Fra Brøndby til Hvidovre – og videre

Kirkebjerg Søpark er kun begyndelsen. Med AKF Fællesskab-appen som digital infrastruktur er AKF allerede i gang med at skalere konceptet til andre områder. Et kommende projekt ved Hvidovre Station skal videreføre erfaringerne fra Kirkebjerg og åbne for endnu flere muligheder.

"Vi ser en stor værdi i at kombinere fysiske fællesskaber med digitale løsninger," siger Ino Dimsits. "Det er fremtiden – ikke kun for AKF, men for hele ejendomsbranchen."

Partnerskabet mellem Wicomico og AKF er et eksempel på, hvordan teknologi og menneskelige relationer kan smelte sammen i boligløsninger, der gør en forskel. AKF ser Kirkebjerg Søpark som en model for fremtidens boligområder, for "vi tror på, at det er fremtiden," siger Ino Dimsits. "Det handler ikke kun om bygninger, men om livskvalitet. Når folk føler sig trygge og forbundne, bliver det et bedre sted at bo for alle."